När en idé blir ett frö
Förra året var jag ny som medarbetare på Skyhill och efter ungefär ett halvår så hade jag mitt första medarbetarsamtal.
Jag och Markus Forsström hade ett bra samtal och en av punkterna som jag ville fortsätta utveckla var "att jobba mer med idéer".
Jaha, vad betyder det?
För mig som arkitekt betyder det att fortsätta tänka på det sätt som jag gjorde under min utbildning, ta ett problem och sen skissa på ett förslag på hur det på bästa sätt skulle kunna hanteras.
En av de idéerna jag hade var den om en ny tillgänglig ramp i Västertorp.
Kortfattat kan problemet beskrivas med att det vid mitt bostadsområde på Terrängvägen i Västertorp finns en trappa där äldre, personer med cyklar, barnvagnar, eller de som har svårt att gå inte kan ta sig upp. Behöver man gå runt så är det ca 500 meter omväg, vilket är en ganska stor omväg för någon som har det tufft att bara ta sig ned till tunnelbanan (eller är stressad med två barn att hinna till förskolan i tid). 😅
Något jag lärde mig se under min utbildning var att det ofta finns naturliga lösningar på problem, svårigheten är bara att finna dem. Vid just den här trappan finns en liten skogsdunge och i den en berghäll som naturligt sluttar nedåt, som därför används som just en ramp av många. Så min idé var helt enkelt att förfina den naturliga lösningen på problemet med en ramp som följer denna berghäll och sedan kopplar på den befintliga gångvägen.
Jag skissade på mitt förslag, penna och papper är fortfarande det som gäller för mig. Men av intresse frågade jag hur min fru gör, hon är mer textbaserad i sitt skissande, listor, formuleringar och förslag i en stor blandning. Hur gör du när du spånar fram idéer?
Hur som helst! Så skickade jag in mitt medborgarförslag och tänkte inte mer på det.
Efter några dagar fick jag respons från Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning att de kommer ta upp förslaget vid nästkommande nämndsammanträde, vilket gladde mig men i ärlighetens namn trodde jag inte någon skulle uppmärksamma det.
Till min förvåning fick jag ganska mycket respons, först från den nätbaserade lokaltidningen Bättre Stadsdel Lokal Media som ville publicera förslaget, efter det så träffade jag föräldrar på förskolan, grannar och kollegor som sett mitt förslag och tyckte det var en bra idé som många själva tänkt på, den naturliga användningen fanns ju redan där.
Nästa steg var att jag blev kontaktad av Helena Storm på Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning att de kommer påbörja en utredning om rampen.
Vilket känns väldigt roligt. Även om det så klart inte betyder att rampen kommer bli till, men fröet till idén finns där.
Det är det som är det fantastiska med idéer, att även den lilla idén kan gro till något stort! eller ja, i alla fall en tillgänglig ramp i Västertorp.
Hälsningar
Johan Bjärnström
Arkitekt